top of page

Ciutats mil·lenàries de l'Índia

Les ciutats mil·lenàries de Delhi, Jaipur i Agra conformen l’anomenat Triangle d’Or, que consagra les restes de la cultura musulmana, turca, mogola, hindú i britànica. Són una petita mostra de la varietat històrica extrapolable al conjunt del país. La ruta recorre els estats de Rajashtan, Delhi i el este de Uttar Pradesh.

Delhi

Delhi, mateix nom que rep el seu estat, configura una megalòpoli amb 23 milions d’habitants (dades del 2011) i configurada per nou districtes. Entre ells hi ha Nova Delhi, capital del país al 1912 i reafirmada definitivament al 1947 com la capital de la República de l’Índia amb la independència de l’Imperi Britànic, i és converteix en la seu del poder executiu, legislatiu i judicial del Govern de l’Índia. És constituïda com a ciutat cosmopolita i la setena major aglomeració urbana del món. Es troba en l'estat de Haryanna, al nord del país ocupant una gran plana a la riba oest del riu sagrat Yamuna, afluent del Ganges.

Avui en dia, Delhi és un important centre cultural, polític i comercial de l'Índia, amb una història que es remunta fa 3.000 anys convertint-la en una de les ciutats més antigues i seu de poder de diverses dinasties musulmanes.

 

Podem dividir Delhi bàsicament en la Vella Delhi (també coneguda com Shahjahanabad), envoltada per les muralles del Fort Vermell i caracteritzada pels seus carrerons plens de deixalles, i Nova Delhi, emplaçament de la ciutat Imperial.

 

La Vella Delhi , va ser construïda per el emperador Mughal, Shahjahan al mitjançants del segle XVII sent la setena i última ciutat musulmana que ocupa l’actual Delhi. Posteriorment va passar en mans dels britànics, on van enderrocar part de la ciutat per crear Nova Delhi. Està composta per petits habitatges  separats per estrets carrerons i canals que porten les aigües residuals que dificulten la circulació de persones i vehicles.

Per contra, el disseny de Nova Delhi va ser planejat per Edwin Lutyens i Herbert Baker, els dos principals arquitectes britànics del segle XX al 1912, iniciant les tasques de construcció fins al 1931, utilitzant terreny de l’antiga ciutat i creant àmplies avingudes, moltes zones verdes, i un trànsit fluid, mantenint encara avui en dia l’estil colonial britànic en l’arquitectura. Malgrat això, Al voltant de Nova Delhi, especialment a la zona coneguda com Transjamuna, s'estenen els suburbis i barris de barraques aixecats per acollir la creixent població.

 

La part vella de la ciutat, acull la mesquita més gran del país, la Jama Masjid, de pedra vermella i situada molt a prop del Lal Qila o “Red Fort", palau monumental de la capital de Shah Jahan, Shahjahanabad, i delcarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 2007. Altres llocs d'interès són la torre Quab Minar; el Gandhi Raj Ghat, el memorial del fundador de l'Índia moderna, Mahatma Gandhi; la tomba de Humayun d’arquitectura mogol, que va servir de model per al Taj Mahal; el Temple Baha'i arquitectura moderna de Nova Delhi;  Rajpath o Indian Gate monument commemoratiu pels soldats indis morts a la Primera Guerra Mundial; el Parlament; i el National Museum.

Mesquita Jama Masjid, Vella Delhi

Carreres de la Vella Delhi

Lal Qila o Red Fort, Vella Delhi

Tomba de Humayun, Nova Delhi

Temple Baha'i, Nova Delhi

bottom of page