top of page

Persèpolis, ciutat mil·lenària d'Iran:

La "Ciutat de Pèrsia", significat de Persèpolis està emplaçada a 57km de la ciutat de Shiraz, província de Fars, exposada per al públic des de l'any 1930, després de ser desenterrada. La seva història es remunta al 512 a.C. quan va ser fundada per Dario I, sent una de les ciutats més prominents de l'Imperi Aquemènida i, per tant, del món antic. Ampliada per Xerxes (fill de Darío I) i Atajerjes (fill de Xerxes), fins que Alexandre el Gran la va cremar en l'any 330 aC, sense que mai més es pugés recuperar del tot.

Per la seva gran rellevància com a llegat de l'imperi més extens que el món havia vist fins a l'època, l'Imperi Aquemènida, avui en dia l'Iran, va ser declarada per la UNESCO l'any 1979 com a Patrimoni de la Humanitat.

 

El complex palatí era utilitzat com a ciutat cerimonial, fet que va influir en les construccions d’un estil luxós i de gran dimensions. Són impressionants els relleus cisellats a la roca, que evoquen les escenes d'esplendor i homenatge al rei en els murs dels palaus. Els relleus  mostren a la noblesa Persa, la Guàrdia Imperial i als famosos Immortals que estan sorprenentment ben conservats, i és un dels monuments històrics més importants de l'Iran.

El Palau de Persèpolis és el més conegut de tot el complex, construït per Dario I al segle VI – V a.C. En l’entrada principal destaca l’Escala principal o Escala de Persèpolis, una escala monumental, simètrica i de dos trams divergents que després convergeixen. Tot seguit hi ha la Porta de Totes les Nacions o Porta de Xerxes ( 475 a.C), està coberta per inscripcions tallades en l'idioma elamita i altres llengües antigues, sent un dels llocs més simbòlics del país.

 

En el costat oposat, al nord de la terrassa ( element central del complex) es troben Via de les processons i Porta inacabada. La via de les processons connecta la Porta de Totes les Nacions amb la Porta inacabada, també anomenada el Palau inacabat, anomenada així perquè no estava acabada quan es va destruir la ciutat. Desemboca en un pati que s'obre sobre el Palau de les 100 columnes, i era envoltada per un doble mur pels seus dos costats, protegint l'Apadana i els palaus particulars de les mirades.

L'Apadana, en la part oest, va ser construïda per Darío el Gran al 515 a. C. La Apadana és, amb el Palau de les 100 columnes, la més gran i més complexa de les construccions monumentals de Persèpolis. Situada en un nivell alt, és accessible a partir de la terrassa, per dues escales monumentals de doble rampes simètriques i paral·leles, que flanquegen el basament dels costats nord i est. Es troben decorades de llaurats i les quals són considerades com una obra mestra de l'època aquemènida.

El saló del Tron de Xerxes o l'anomenada sala de les Cent Columnes, destinat a recepcions, situat a la zona de l’Apadana, és una  construcció amb planta quadrada de 60m de costat i 20 m d'altura, on 36 columna en sis files sostenien la coberta. Avui dia es conserven 13 de les 36. Les seves característiques són similars a les del temple d'Hera a Samos, testimoni de la influència grega sobre Persèpolis. La sala es comunicava amb el Palau de Dario, on es realitzava el banquet el dia de la celebració, i respectivament amb la Porta del Tripilom.

 

Apart del del Palau de Persèpolis, també són visitades la Tomba d'Artaxerxes I i la Tomba de Xerxes , realitzades entre el segle VI a. C i el III a. C.

 

Tot el conjunt es trobava policromat, tant les columnes com murs i baix relleus. La seva policromia es realitzava amb estuc. Al marge de les figures representades en frisos i columnes, la decoració habitual eren adorns vegetals i dissenys geomètrics

Plànol del Palau de Persèpolis i la seva vista aèria en l'actualitat

El Palau de Persépolis el fet de no tenir jardins, van aplicar la decoració en la pròpia arquitectura convertint-se en una estructura  complexa on les sales mostren una gran unitat compositiva

El Tron de Xerxes o Jerjes
El Tron de Xerxes o Jerjes
Porta de Xerxes
Porta de Xerxes
Porta de Xerxes
Plànol dels diferents palaus
Porta de Xerxes
Palau de Persèpolis
Palau de Persèpolis o Dario I
Tomba d'Artaxerxes I
Tomba d'Artaxerxes I
Tomba Xerxes

Fer clic a la imatge en projecció per obtenir més informació

Sala de les 100 columnes

bottom of page