top of page

Ho Chi Minh s'anomenava Saigón fins al 1975 quan es va declarar la independència del Vietnam i va finalitzar la Guerra del Vietnam contra els EEUU. A partid d'aquest moment, la capital va passar a Hanoi, que va ser durant aquesta guerra la capital de Vietnam del nord, i Saigón va adoptar el nom de Ho Chi Minh en record al líder i fundador del Partit Comunista de Vietnam. Tanmateix, la majoria dels vietnamites la segueixen anomenant-la Saigon. Oficialment, però, Saigon es només una part de la ciutat. 

La ciutat va ser capital com colònia francesa de Conchinchina i després de la independència, entre els anys 1954 i 1975. 

Una mica d'història

HO CHI MINH

 

Amb la seva palpable energia elèctrica, la ciutat de Ho Chi Minh és la major metròpolis de Vietnam i la seva incontestable capital comercial. 

La ciutat, abans anomenada Saigón, pot semblar una caòtica xarxa de carrers plens de tràfic i enrenou urbà. Es caracteritza pel trànsit permanent de motocicletes i també de bicicletes. Si cada ciutat tingués un símbol el de Ho Chi Minh seria el de la motocicleta sense dubte. Més de 3 milions de motos circulen pels seus carrers. Els abarrotats mercats, cafès a l'aire lliure, clíniques de massatge i acupuntura, antigues pagodes, esvelts gratacels i tendes de fusta, on es ven seda, espècies, cistelles i mobles fets a mà, es disputen l'atenció en aquest surrealista collage urbà.

 

És una ciutat que mira cap al futur i dirigeix el seu auge econòmic de Vietnam. Les inversions han donat com a resultat nous hotels i restaurants de luxe, amb modernes discoteques i boutiques de primera classe en barris d'avingudes arbrades.

Si un es queda una temporada en aquesta complexa ciutat, sens dubte s'enamorarà d'ella.

 

Es pot emprar un dia sencer per visitar els monuments, mercats, temples i pagodes de la zona centre de la ciutat, prop de la zona d’hotels: el mercat de Cho Ben Thanh i el de Bin Tay, els hotels Rex i Continental (on s’allotjaven els reporters de guerra) el temple hindú Mariamman, l’Ajuntament, el Teatre Municipal, el Museu dels Crims de Guerra i la Catedral Catòlica de Notre Dame.

 

Destacable també el mercat de Cholon, al barri xinés, on podem trobar les pagodes més boniques de la ciutat i gaudir de l’ambient frenètic dels carrerons abarrotats de productes a la venda i de gent amunt i avall. Finalment altres atractius recomenables a visitar si us queda temps és anar al Palau de la Reunificació, a la Mesquita central de Saigón i al parc de Parc de Cong Vien Van Hoa.

El Palau de la Reunificació és un d'aquests llocs que han marcat històricament la ciutat, ja que va ser allà a l'abril de l'any 1975 quan un tanc de Vietnam del Nord va derrocar la porta principal i així es va acabar la Guerra del Vietnam.

 

Les brillants experiències que un no es pot perdre s'hi trepitja Saigón són redescobrir el passat en el Museu d'Història i en el Museu de Records de la Guerra, explorar les pagodes de l'alegre Cholon abans de dirigir-se a la fabulosa pagoda de Giac Lam (la més antiga de la ciutat i probablement la més imponent), deleitar-se al Xu, el Nam Phan, el Tib o en algun dels restaurants decadents que encara queden en peu, empapar-se de l'ambient nocturn del sud al Lush, el Carmen o el Yoko i finalment desenterrar els tresors ocults del mercat de Ben Thanh.

 

Una de les principals excursions d'un dia que s'organitzen a les afores de Ho Chi Minh és la d'anar a visitar els Túnels de Cu Chi per veure com van ser capaços els vietnamites de guanyar als nord-americans a la guerra entre vietnamites i americans. Es tracta d’una immensa xarxa de galeries subterrànies i de túnels molt estrets excavades pels vietcongs. En aquests espais reduïts van viure milers de persones durant el conflicte amb uns enginyosos sistemes de seguretat i de respiració.

Van ser cavats pel Vietcong a partir del 1948 com a resposta improvisada dels camperols de la zona en defensa de la tecnologia emprada pels invasors francesos i com a mitjà de comunicació i coordinació durant la guerra amb els Estats Units. Només a la zona de Cu Chi hi havien més de 250 km de túnels interconnectats entre sí en diversos pisos de profunditat i les seves galeries estaven dotades de trampes, zones habitables, magatzems, hospitals, fàbriques d’armes, centres de comandament,…

 

Hi ha la possibilitat de contractar excursions d'un dia (Saigon tour) a qualsevol de les agències de la zona de Phan Ngu Lao. És la manera més econòmica de visitar els Túnels de Cu Chi i el Gran Temple de Cao Dai en el qual et deixen prendre fotografies de tot i contemplar el servei religiós.  

 

bottom of page