Ciutats mil·lenàries de l'Índia
Les ciutats mil·lenàries de Delhi, Jaipur i Agra conformen l’anomenat Triangle d’Or, que consagra les restes de la cultura musulmana, turca, mogola, hindú i britànica. Són una petita mostra de la varietat històrica extrapolable al conjunt del país. La ruta recorre els estats de Rajashtan, Delhi i el este de Uttar Pradesh.
Jaipur
La segona ciutat mil·lenària és Jaipur, Fundada al 1728 pel governant maharajà Sawai Jai Singh és l’actual capital de l’Estat de Rajashtan, atravessat de nord-est a sud-oest pels monts Aravalli. També anomenada la ciutat rosa, ja que va ser construïda en estuc rosat per imitar el gres del paisatge que l’envolta, des de llavors aquest color es considera un símbol de l'hospitalitat de Jaipur.
És un model com a ciutat pre-moderna pel que fa a la regulació dels seus carrers, dividint-la en sis barris, separats per avingudes d'uns 34 metres d'ample. Els seus monuments més emblemàtics són el fort Amber; Hawa Mahal (palau de l'aire) famós per la seva estructura d'un rusc és l’edifici principal de Jaipur; City Palace (el palau principal) d’impresionant arquitectura mogol i rajasthani tradicional, on hi ha Chandra Mahal, Shri Govind Dev Temple, un museu i la famosa entrada principal Jantar Mantar; i el minaret Iswari Minar en ple centre històric.


Hawa Mahal o Palau de l'aire, Jaipur
Fort d'Amber, Jaipur