El Tíbet i els seus monestirs
La Regió Autònoma del Tibet és una subdivisió administrativa de la República Popular de la Xina (des del 1910) situada al Àsia Central, amb capital a Lhasa. Aquestes terres són en un altiplà amb una mitjana d'alçada de 4.900 m la qual està envoltada per la serralada de l’Himàlaia.
El budisme tibetà va desenvolupar amb rapidesa l'entrada de l'ensenyament vashraiana o budisme tàntric, provinent del nord de l'Índia des de la zona de Bengala i Guyarat que es va estendre cap al Tibet, Sri Lanka i la Xina i altres llocs. El Tibet va determinar aquest tipus de budisme com a principal i va donar preeminència doctrinal a partir del segle VIII als treballs provinents de l'Índia davant d'aquells provinents de la Xina. Per tant, el budisme vashraiana té al Tibet el seu lloc principal i natural, fet que el converteixen en un epicentre budista de peregrinació per a molts budistes de tot Àsia.
Els atractius més importants del Tíbet són els seus monestirs i els seus entorns naturals, però també cal coneiexer que hi han magnifics palaus i temples en les alçades de la serralada de l'Himalàia. Ela dos palaus més importants són el Palau Potala, decalarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1994, i resdiència de Dalai Lhama , i el Palau Norbulingka residència tradicional dels dalais lamas durant l'estiu i també delcaarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 2001. Pel que fa als temples, el més destacat és el Temple de Jokhang, construit al 647 durant la dinastía Tanga i tambié Patrimonio de la Humanitat per la UNESCO
Monestirs
Els quatre importants monestirs que envolten la mítica capital tibetana: Smaye, Ganden, Sera i Drepung. Excepte Smate, els tres monestirs, "The Great Three" pertanyen a l'escola Gelugpa, iniciadora de la figura del Dalai Lama i dominant al Tibet des al segle XVI. Més que monestirs són ciutats en si mateixes, lluitant per conservar tot l'esperit i la màgia del Tibet contra la modernitat i l'empenta de la cultura xinesa. Si has de escollir un lloc a visitar fora de Lhasa, aquesta hauria de ser la teva elecció.
El monestir de Smaye
El monestir de Samye és el temple budista més antic del Tibet. Va ser construït a finals del segle VIII i fundat per Padmasambhava, una personalitat d'importància capital dins del budisme tibetà. Hom el considera importador del tantrisme i segons l’ordre nyingma, el considera el "segon Buda".El temple posseeix una estacada circular en què es troben nombrosos temples menors. És un lloc d'especial importància per als pelegrins tibetans. Està situat a uns 120 quilòmetres al sud-est de la capital, Lhasa, dins d'una zona turística restringida controlada per Pequín.
Monestir de Sera
Dels 5000 monjos que tingués en el passat ara només romanen uns 600, encara que es basten per dur a terme els divertits i captivadors debats entre monjos, que transcorren mentre peguen sonores palmades en una mena de combat dialèctic. Es realitzen diàriament de 3:30 pm a 5pm, i és perfectament possible apropar-se i gravar per al record. Si poguessis parlar tibetà, estic segur que estarien encantats de filosofar amb tu. Fan olor una mica a show per al turista, en realitat, però bé que val la pena l'experiència.
Monestir de Drepung
El més gran dels monestirs tibetans. En els seus dies de grandesa va ser considerat per alguns com el més gran del món, arribant a allotjar al voltant de 7000 monjos. Ara són molts menys, però encara continuen les seves tradicions monàstiques malgrat el rigorós control de les autoritats xineses. Prop del migdia els podràs observar prenent el seu te de mantega de iac i, una mica més tard, debatent amb un estil similar al dels monjos de Sera.
Monestir de Ganden
A 40 quilòmetres de Lhasa, enfilat al cim de la Muntanya Wangbur a 4.300 metres d'altura ofereix unes vistes espectaculars de la vall. Uns pocs centenars de monjos encara fan vida allà, i el millor moment per observar és durant la seva única àpat diari (generalment cenyida a pa i mantega de iac), a la qual van cridats per uns impactants càntics tibetans.
El Monestir de Ganden va ser el primer d'aquesta escola, i malauradament va ser totalment destruït en els anys 60 per les tropes dels Guàrdies Vermells durant la Revolució Cultural. El que avui queda és una reconstrucció bastant aconseguida, i encara roman sent el cor de l'ordre.

Lhasa, Tíbet

Lhasa, Tíbet

Lhasa, Tíbet

Lhasa, Tíbet
Al maig de 2007, el Centre Tibetà pels Drets de l'Home i la Democràcia va afirmar que la policia armada xinesa havia demolit una colossal estàtua de Padmasambhava al monestir i que els blocs resultants de la destrucció havien estat traslladats a un lloc desconegut.
El monestir té la forma d'un mana gegant, amb el temple principal al centre, representant el llegendari muntanya Meru. La resta d'edificis s'eleven en les cantonades que corresponen als punts cardinals, representant als continents i a altres elements de l'univers budista.
El temple principal està ple d'art religiós tibetà, tant en forma de murals com d'estàtues. Conté a més importants relíquies. En lloc de pelegrinatge per a nombrosos tibetans.



Palau de Potala Palau de Norbulingka Temple de Jokhang




Tibet

Tibet

Tibet

Tibet
![]() |
---|
![]() |
![]() |
Fer clic sobre la imatge en projecció per obtenir informació